Мета (Meta) заплаши да премахне новинарското съдържание от Фейсбук в САЩ,

...
Мета (Meta) заплаши да премахне новинарското съдържание от Фейсбук в САЩ,
Коментари Харесай

Мета заплаши с премахване на новинарското съдържание от Фейсбук в САЩ


" Мета " (Meta) заплаши да отстрани новинарското съдържание от Facebook в Съединени американски щати, осведоми Би Би Си.

Причината - нов закон, който ще даде на новинарските организации по-големи пълномощия да договарят такси за наличие, споделено в обществената мрежа.

Подобен нормативен акт бе признат в Австралия и доведе до прекъсване на новините във Facebook за малко предходната година.

Meta счита, че осигурява повишен трафик към борещите се новинарски издания и че издателите пускат наличието си в платформата, тъй като „ това е от изгода за крайния им резултат “.

Законодателството, известно като Закон за конкуренцията и опазването на публицистиката (JCPA), беше показано в Конгреса и има двупартийна поддръжка.

Чрез него издателите и разпространителите биха имали по-големи пълномощия за групово договаряне с фирмите за обществени медии за по-голям дял от рекламните доходи.

Медийните компании настояват, че Meta генерира големи суми пари от новинарски публикации, споделяни в платформата. 

Meta обаче твърди, че този роман надалеч не е самата истина. Вместо това се споделя, че платформата насочва трафик към източници на вести. 

„ Ако Конгресът одобри недомислен законопроект за публицистиката като част от законодателството за националната сигурност, ние ще бъдем принудени да обмислим цялостното унищожаване на вести от нашата платформа. Новините съставляват по-малко от 4% от наличието, което хората виждат в своя News Feed “, декларира представител на сдружението.

От Meta също по този начин настояват, че шерването на вести във Фейсбук носи единствено дребна част от приходите. 

Подобен австралийски закон, който влезе в действие през март 2021 година, докара до малко прекъсване на новинарските излъчвания във Facebook в страната. Компанията бързо анулира решението след необятна рецензия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР